ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

Πέρασε το νέο ποινικό νομοσχέδιο - Φυλάκιση χωρίς αναστολή και βαριά πρόστιμα.

Πέρασε το νέο ποινικό νομοσχέδιο. 

Τι προβλέπει. 



Οι βασικές αλλαγές:

Αύξηση του ανωτάτου ορίου κάθειρξης για κακουργήματα από τα 15 στα 20 έτη.


Αύξηση του ανωτάτου ορίου κάθειρξης επί συρροής κακουργημάτων στα 25 έτη (από 20). Αντίστοιχα και επί συρροής πλημμελημάτων στα 10 έτη (από 8).


Η αναστολή της ποινής για πλημμελήματα μετατρέπεται από κανόνα σε εξαίρεση. Θα μπορεί να χορηγηθεί σε ποινές φυλάκισης έως ένα έτος όταν οι αμετάκλητες προηγούμενες καταδίκες δεν υπερβαίνουν το ένα έτος.


Για ποινές φυλάκισης έως 2 έτη, προτεραιότητα αποτελεί η έκτιση ποινών με τους εναλλακτικούς τρόπους κοινωφελούς εργασίας ή μετατροπής της ποινής σε χρήμα ή σε κατ’ οίκον έκτιση με ηλεκτρονική επιτήρηση.


Για ποινές φυλάκισης από 2 έως 3 έτη προβλέπεται έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα του συνόλου ή μέρους της ποινής από 30 ημέρες έως 6 μηνών, κατά την κρίση του δικαστηρίου.


Για ποινές φυλάκισης άνω των 3 ετών προβλέπεται έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα του συνόλου ή μέρους της ποινής από το 1/5 έως τα 2/5 αυτής, κατά την κρίση του δικαστηρίου.


Αυστηροποίηση ποινών και προϋποθέσεων για   υφ’ όρον απόλυση κρατουμένων

Κοινωφελής εργασία ή μετατροπή σε χρηματικές για ποινές έως 2 έτη


Πραγματική έκτιση μέρους ποινών από 2 έως 3 έτη


Πραγματική έκτιση σε σωφρονιστικό κατάστημα για ποινές άνω των 3 ετών


Επιτάχυνση και απλοποίηση δικαστικών διαδικασιών


Κατάργηση Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και ενίσχυση της αρμοδιότητας των Μονομελών Δικαστηρίων


Υψηλά χρηματικά πρόστιμα για τους δικομανείς και περιορισμός των αναβολών. 


Ποινικό αδίκημα οι προπηλακισμοί σε βάρος γιατρών, εκπαιδευτικών


Στο νομοσχέδιο, έχει περιληφθεί άρθρο που ορίζει ότι «όποιος εισέρχεται σε δομές παροχής υπηρεσιών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των κινητών µονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας ή προσεγγίζει κινητές µονάδες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών άμεσης βοήθειας και µε οποιονδήποτε τρόπο, ιδίως µε φωνασκίες, θόρυβο, ύβρεις ή απειλές κατά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, εργαζομένων, υπαλλήλων ή ασθενών διαταράσσει τη λειτουργία τους, τιμωρείται µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή και αν η πράξη συνδέεται µε πρόκληση βιαιοπραγίας, µε ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή.

Από σήμερα η συκοφαντική δυσφήμιση οδηγεί στην φυλακή και με εξοντωτικά μάλιστα πρόστιμα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: