ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

Ελλάδα η Χώρα της αισχροκέρδειας και της πολιτικής ανικανότητας - τέλος στις εξαγωγές ελαιολάδου απο το Μαρόκο.

 Οι τιμές σε ενέργεια και διατροφή έχουν εκτιναχθεί με την αισχροκέρδεια και την ληστρική φορολογία να είναι οι κύριες αιτίες



Ήρθε η ώρα να πέσουν οι μάσκες και να αποδειχθεί ο ρόλος του κράτους ληστή και των εγχώριων κορακιών, ας ξεκινήσουμε όμως με το πετρέλαιο θέρμανσης, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης το 2009 ήταν 0,55€ το λίτρο και μιλούσαν όλοι για το πόσο ακριβό είναι με την αιτία όπως πάντα τις αυξημένες τιμές του ΣΜΕ Αργού Πετρελαίου που τον Ιούλιο του 2009 έφτασε στα 140 δολάρια (ακολουθούν και οι πίνακες εξέλιξης τιμών) και φτάσαμε στο σήμερα να ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με 1,40€ το λίτρο όταν η τιμή του ΣΜΕ Αργού Πετρελαίου είναι στα 85 δολάρια



Η αιτία είναι η αύξηση της φορολογίας και το ανεξέλεγκτο κέρδος των διυλιστηρίων με το Κράτος να αδιαφορεί για τους πολίτες του. 

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε άλλα βασικά αγαθά για την διαβίωση των Ελλήνων όπως η ηλεκτρική ενέργεια, αλλά ας μείνουμε στο ελαιόλαδο καθώς είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του τι συμβαίνει. 
Το λάδι που είναι στα ράφια είναι περσινό το οποίο οι έμποροι το αγόρασαν το ανώτερο 4,80€ το λίτρο. 
Το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί αλλά όχι τόσο που να δικαιολογήσει τον διπλασιασμό της τιμής, το λίπασμα 5 lit πχ από 32€ πέρσι φέτος πήγε στα 34€ και πρόπερσι είχε 29€.
Η εκτίναξη των τιμών οφείλεται στην έλλειψη παραγωγής στην Ισπανία και την Ιταλία και φυσικά στην αισχροκέρδεια των εμπόρων αλλά θα εκτιναχθεί και άλλο καθώς στο παιχνίδι μπήκαν και οι παραγωγοί. 
Το 2019 η παραγωγή ήταν αρκετά μικρότερη από το 2022 και τότε η τιμή παραγωγού ήταν κάπου στα 3€ το λίτρο, φέτος η παραγωγή στην Ελλάδα αναμένεται μικρότερη από πέρσι αλλά σαφώς μεγαλύτερη από το 2019.
Τα εργατικά έχουν αυξηθεί αλλά δεν έχουν διπλασιαστεί. 
Τα καύσιμα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 0,20€ το λίτρο. 
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να ξεκινήσουν εισαγωγές από Μαρόκο και Τυνησία και όταν θα έχει μεγάλη παραγωγή η Ισπανία οι τιμές θα πέσουν κατακόρυφα αλλά το φθηνό λάδι από την Αφρική θα έχει μπει στην Ελληνική αγορά και θα αναγκάσει τους παραγωγούς να πουλήσουν κάτω του κόστους με αποτέλεσμα την σταδιακή οικονομική εξαθλίωση των παραγωγών που όποια κέρδη και αν έχουν προσωρινά θα εξανεμίζονται μέρα με την ημέρα, τα εφόδια θα αυξήσουν τις τιμές με πρόσχημα τις υψηλές τιμές παραγωγού και όπως όλοι ξέρουμε όταν ανέβουν οι τιμές των εφοδίων δεν πέφτουν εύκολα. 
Τα ελαιοτριβεία απο την άλλη ζητούν όλο και παραπάνω κόστος παραγωγής από τους ελαιοπαραγωγούς με αιτία την εκτίναξη του κόστους της ενέργειας ( ηλεκτρικό ρεύμα και καύσιμα) με αποτέλεσμα αυτό να κάνει απαγορευτική την παραγωγή όταν θα μειωθούν οι τιμές παραγωγού. 







Τι θα μπορούσε όμως να κάνει το Κράτος;
1) Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα και επιβολή ανώτατου ορίου κέρδους στα διυλιστήρια. 
2) Ανώτατο ποσοστό κέρδους στο εμπόριο. 
3) Απαγόρευση εξαγωγών ελαιολάδου  για ένα έτος όπως έκαναν  η Τουρκία, η Συρία και το Μαρόκο. 
4)Μηδενικό ΦΠΑ σε καύσιμα και εφόδια για τους παραγωγούς και ελαιοτριβεία. 
5)Επιδότηση του 50% του ηλεκτρικού στα ελαιοτριβεία με την προϋπόθεση να πάει στο 9% το δικαίωμα στην παραγωγή ελαιολάδου. 
6)Πλαφόν στο κέρδος των εμπόρων με όριο το 20% από εκεί και πάνω φορολογία 100%.
5) Πλαφόν στις αυξήσεις στα πολυκαταστήματα με πλαφόν το 5% ανά έτος στα αποθηκευμένα προϊόντα. 
Φυσικά όλα τα παραπάνω θα μπορούσαν να γίνουν αν το Ελληνικό Κράτος λειτουργούσε με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και όχι για το κέρδος των πολυεθνικών και με στόχο να μαζέψει όσο περισσότερα χρήματα μπορεί για τα κοράκια των Βρυξελλών. 
Ένα Κράτος που λειτουργεί σε βάρος των πολιτών του είναι καθεστώς!!! 



Δεν υπάρχουν σχόλια: