ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί 32.000 εργατικές κατοικίες - Ανεστάλη για δυάρι 53 τ.μ. στα Φάρσαλα

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί 32.000 εργατικές κατοικίες - Ανεστάλη για δυάρι 53 τ.μ. στα Φάρσαλα

Τον τελευταίο χρόνο σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα eauction ολοκληρώθηκαν 39.414 πλειστηριασμοί ακινήτων εκ των οποίων οι 15.296 ήταν σε κατοικίες.
Ανεστάλη τελικά ο πλειστηριασμός μιας μικρής εργατικής κατοικίας που έβγαινε στο «σφυρί» στον οικισμό του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) στα Φάρσαλα.


Επρόκειτο για ένα μικρό διαμέρισμα μόλις 53,58 τ.μ. (δυάρι) και αν η αναστολή είναι μια θετική εξέλιξη, προφανώς εντάσσεται στο προεκλογικό κλίμα, καθώς υπάρχει εκκρεμότητα με άλλες 32.000 εργατικές κατοικίες οι οποίες είναι υποθηκευμένες.

Το θέμα είχε αναδείξει το iEidiseis (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) και είχε λάβει διαστάσεις αφενός λόγω του μεγέθους της κατοικίας, αλλά και λόγω της προφανούς παρανομίας. Δεν μπορούν να εκπλειστηριαστούν οι εργατικές κατοικίες, κατασκευασμένες με κονδύλια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (πρώην ΟΕΚ που συγχωνεύτηκε στον ΟΑΕΔ), παρά μόνο να μεταβιβαστούν στα τέκνα.

Σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα 775/1964 περί «κωδικοποιήσεως διατάξεων λαϊκής κατοικίας», προβλέπεται ότι : «υφισταμένης υποθήκης πάσα απαλλοτρίωσις του ακινήτου είναι άκυρος, επιτρεπομένης μόνο της μεταβιβάσεως λόγω προικός υπέρ κατιόντων ή αδελφών».

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω διαμέρισμα βρισκόταν μέσα σε μπλοκ εργατικών κατοικιών το οποίο κατασκεύασε ο ΟΕΚ και τα σπίτια παραχωρήθηκαν σε άστεγους εργατοϋπαλλήλους κατόπιν κλήρωσης, έναντι μικρού τιμήματος. Και τα εν λόγω διαμερίσματα «δεν επιτρέπεται κατάσχεσις επί των από του ΟΕΚ κατασκευαζόμενων και παραχωρούμενων εργατικών κατοικιών, μέχρι την αποπληρωμή του τιμήματος του ΟΕΚ».Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Λιβέρη («Αδέσμευτη Φωνή» εργαζομένων στην ΔΥΠΑ-πρώην ΟΑΕΔ) «ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός ακόμα και εάν είχε ολοκληρωθεί θα ήταν άκυρος δεδομένου ότι ισχύουν οι ειδικές διατάξεις προστασίας εργατικών κατοικιών».

Παράλληλα τονίζει: « Παρότι η εξέλιξη αυτή είναι μια μικρή νίκη, δεν μας καθησυχάζει στο ελάχιστο αφού η Δ.ΥΠ.Α σιωπά επιδεικτικά παρότι οφείλει να προστατέψει τα ευάλωτα νοικοκυριά οικιστές και δανειολήπτες του ΟΕΚ».

4.206 πλειστηριασμοί

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες (ΠΟΠΟΚΠ) υπάρχουν περισσότεροι από 32.000 οφειλέτες δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ), με αποτέλεσμα να βρίσκονται άμεσα αντιμέτωποι με τον κίνδυνο οι οφειλές τους να βεβαιωθούν ως ληξιπρόθεσμες στην Εφορία και το σοβαρό ενδεχόμενο να οδηγηθούν σε δυσβάσταχτους τόκους υπερημερίας και, εν τέλει, σε απόγνωση.

Η Ομοσπονδία ζητεί να δοθεί εκ νέου παράταση της περιόδου υπαγωγής στη ρύθμιση των οφειλών ώστε και οι υπόλοιποι δανειοδοτηθέντες να αποκληρώσουν την οφειλή τους.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων «Τον τελευταίο χρόνο (1.2.2022 – 31.1.2023) σύμφωνα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα πλειστηριασμών eauction ολοκληρώθηκαν 39.414 πλειστηριασμοί ακινήτων εκ των οποίων οι 15.296 ήταν σε κατοικίες.

Την ίδια ώρα και μόνο για το επόμενο τρίμηνο (1.2.2023 έως 30.4.2023) έχουν προγραμματιστεί οι πλειστηριασμοί 4.206 κατοικιών.

ΠΗΓΉ

Δεν υπάρχουν σχόλια: