ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

Υποκλοπές: Το αγαπημένο παιχνίδι του παρακράτους, τρέμουν την επόμενη ημέρα.



Διαχρονικά τα καθεστώτα χρησιμοποιούν τις  τηλεφωνικές υποκλοπές για να ελέγχουν τους αντιπάλους τους, στην Ελλάδα αυτό μέχρι τώρα έχει μείνει ατιμώρητο ενώ στις ΗΠΑ ήταν η αφορμή για να "πέσει" ο Νίξον, ας δούμε λίγο όμως την ιστορία. 

Ξεκινάμε με τις ΗΠΑ και το σκάνδαλο που έριξε τον Νίξον γνωστό ως Γουότερκεϊτ.                

Το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ (Watergate) ήταν ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο που συνέβη στις Ηνωμένες Πολιτείες στη δεκαετία του 1970, μετά από μια διάρρηξη στην έδρα της Εθνικής Επιτροπής Δημοκρατικών (DNC) στο συγκρότημα γραφείων Γουότεργκεϊτ στην Ουάσιγκτον, στις 17 Ιουνίου του 1972 και την απόπειρα συγκάλυψης και συμμετοχής σε αυτές τις ενέργειες από τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρίτσαρντ Νίξον και της κυβέρνησής του. Όταν η συνωμοσία αποκαλύφθηκε και ερευνήθηκε από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, ο Νίξον αντιστάθηκε στους ελέγχους, το οποίο οδήγησε σε μια συνταγματική κρίση.Το σκάνδαλο οδήγησε στην ανακάλυψη καταχρήσεων εξουσίας από τα μέλη της κυβέρνησης του Νίξον, την έναρξη διαδικασίας καθαίρεσης εναντίον του προέδρου[2] που τελικά οδήγησε στην παραίτηση του Νίξον. Λόγω του σκανδάλου παραπέμφθηκαν σε δίκη 69 άτομα, από τους οποίους 48 βρέθηκαν ένοχοι. Πολλοί από τους κατηγορούμενους ήταν κορυφαίοι αξιωματούχοι της προεδρίας Νίξον.


Η υπόθεση ξεκίνησε με τη σύλληψη πέντε ανδρών για τη διάρρηξη στην έδρα του DNC στο συγκρότημα Γουότεργκεϊτ το Σάββατο 17 Ιουνίου 1972. Το FBI στην έρευνά του ανακάλυψε σύνδεση μεταξύ των μετρητών που βρέθηκαν υπό την κατοχή των διαρρηκτών και παρανόμων χρηματοδοτήσεων (μαύρο ταμείο), οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν από την επιτροπή υπεύθυνη για την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον (CREEP) στις εκλογές του 1972.Τον Ιούλιο του 1973, άρχισαν να πληθαίνουν τα στοιχεία εναντίον του επιτελείου του προέδρου, συμπεριλαμβανομένων μαρτυριών από πρώην μέλη του επιτελείου που δόθηκαν στην επιτροπή της Γερουσίας που ερευνούσε το Γουότεργκειτ. Η έρευνα αποκάλυψε ότι ο πρόεδρος Νίξον είχε μια μαγνητοταινία καταγραφής στο γραφείο του και ότι είχε καταγράψει πολλές συζητήσεις.

Μετά από μια σειρά δικαστικών μαχών, το Ανώτατο Δικαστήριο ομόφωνα έκρινε ότι ο πρόεδρος ήταν υποχρεωμένος να δημοσιεύσει τις μαγνητοταινίες για να τις ερευνήσει η κυβέρνηση. Οι ταινίες αποκάλυψαν ότι ο Νίξον είχε επιχειρήσει να καλύψει τις δραστηριότητες που έλαβαν χώρα μετά τη διάρρηξη και να χρησιμοποιήσει ομοσπονδιακούς αξιωματούχους για να αποπροσανατολίσει την έρευνα.Καθώς έφτασε να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής και καθαίρεσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και σχεδόν σίγουρη καταδίκη από την Γερουσία, ο Νίξον παραιτήθηκε από την προεδρία στις 9 Αυγούστου 1974, οπότε απέφυγε την πρότασης. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1974 ο επόμενος πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ του απένειμε χάρη.

Κεντρικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης είχε η εφημερίδα Washington Post και ειδικότερα οι δημοσιογράφοι Καρλ Μπέρνσταϊν και Μπομπ Γούντγουορντ οι οποίοι με σειρά ρεπορτάζ αποκάλυπταν όλο και περισσότερες πτυχές του σκανδάλου.

Και ερχόμαστε στην Ελλάδα επί εποχής Πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 



Την περίοδο 1990-1993 ο Στρατηγός Γρυλλάκης, στενός συνεργάτης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, είχε βρεθεί στη δίνη ενός τεράστιου σκανδάλου, όταν ένας υπάλληλος του ΟΤΕ, ο Χρήστος Μαυρίκης, ομολόγησε πως διενεργούσε παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων της Κυβέρνησης Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Μάλιστα υπέδειξε τα ΚΑΦΑΟ (τα ενίοτε ζωγραφισμένα κουτιά τηλεφωνίας και ίντερνετ σήμερα) τα οποία είχε παγιδεύσει, τον τρόπο και τη συνδεσμολογία. Μάλιστα, κατά δήλωση του Χ. Μαυρίκη, όταν χτυπούσε το τηλέφωνο του Ανδρέα Παπανδρέου, την ίδια στιγμή χτυπούσε το τηλέφωνο του σπιτιού του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. 

Και φτάνουμε στο σήμερα με Πρωθυπουργό το Κυριάκο Μητσοτάκη γιό του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.. 

Ο διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτης  Κοντολέοντας ομολογεί  πως η υπηρεσία του παρακολουθούσε το κινητό τηλέφωνο του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και στην συνέχεια αποκαλύπτεται πως με το ίδιο σύστημα παρακολουθούσαν και το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.Ο διοικητής της ΕΥΠ ισχυρίστηκε πως ο δημοσιογράφος παρακολουθούνταν κατόπιν αιτήματος συνεργαζόμενων μυστικών υπηρεσιών. Αυτό που μένει είναι να αποκαλυφθεί ποιος και με εντολή από ποιους παρακολουθούσε το τηλέφωνο του Ευρωβουλευτή και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. 

Τα ερωτήματα πολλά όπως πως είναι δυνατόν ξένες υπηρεσίες να ζητούν την παρακολούθηση  Έλληνα δημοσιογράφου και γιατί, επιπλέον για ποιον λόγο παρακολουθούσαν το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, το μόνο σίγουρο είναι πως κάποιοι έχουν χάσει τον ύπνο τους όπως και πολλοί "σωτήρες" που τους καλύπτει το σύστημα, ο Μητσοτάκης πέφτει και η επόμενη ημέρα θα έχει εκπλήξεις για πολλούς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: