ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

ΕΚΠΑ: Γιατί ο FDA ενέκρινε το πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax κατά της CoViD - Μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα οι ( σπάνιες )παρενέργειεςεντός των πρώτων 10 ημερών από τον εμβολιασμό.


ΕΚΠΑ: Γιατί ο FDA ενέκρινε το πρωτεϊνικό εμβόλιο Novavax κατά της CoViD
Οι ενισχυτικές ουσίες χρησιμοποιούνται σε μερικά εμβόλια για να βελτιώσουν την ανοσολογική απάντηση του εμβολιασθέντα.Στις 13 Ιουλίου 2022 ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προχώρησε στην έγκριση του εμβολίου Novavax έναντι της COVID-19 σε ενηλίκους 18 ετών και άνω.

Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.
Στη μάχη με «διδύναμα» εμβόλια

Πώς χορηγείται το εμβόλιο Novavax

Το ενισχυμένο εμβόλιο Novavax χορηγείται σε δύο δόσεις με διαφορά 3 εβδομάδων. Το εμβόλιο περιέχει την πρωτεΐνη ακίδα S του SARS-CoV-2 και το ενισχυτικό Matrix-M. Γενικά, οι ενισχυτικές ουσίες χρησιμοποιούνται σε μερικά εμβόλια για να βελτιώσουν την ανοσολογική απάντηση του εμβολιασθέντα.
Eμβόλιο Matrix-M με εκχυλίσματα από δέντρο στη Χιλή

Το ενισχυτικό Matrix-M περιέχει εκχυλίσματα σαπωνίνης από το φλοιό του δέντρου Soapbark που ευδοκιμεί στη Χιλή. Το εμβόλιο αξιολογήθηκε σε μια τυχαιοποιημένη, τυφλή μελέτη με εικονικό εμβόλιο που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και στο Μεξικό. Στη μελέτη συμμετείχαν ενήλικοι 18 ετών και άνω που δεν είχαν διαγνωσθεί με COVID-19 για τουλάχιστον μέχρι και 6 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Συνολικά, από τους συμμετέχοντες στη μελέτη, περίπου οι 17.200 έλαβαν το εμβόλιο και οι 8.300 το εικονικό εμβόλιο. Το εμβόλιο Novavax ήταν κατά 90,4% αποτελεσματικό στην πρόληψη της ήπιας, μέτριας και σοβαρής COVID-19.
Αποτελέσματα έρευνας

Στην υπο-ομάδα των ασθενών ηλικίας 65 ετών και άνω, το εμβόλιο ήταν 78,6% αποτελεσματικό. Πιο συγκεκριμένα, 17 περιστατικά καταγράφηκαν μεταξύ των ατόμων που έλαβαν το εμβόλιο και 79 περιστατικά μεταξύ των ατόμων που έλαβαν εικονικό εμβόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό μέτριας ή σοβαρής νόσου COVID-19 μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν το ενεργό εμβόλιο, συγκριτικά με τα 9 περιστατικά σοβαρής COVID-19 μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν εικονικό εμβόλιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη είχε πραγματοποιηθεί πριν την επικράτηση των στελεχών Δέλτα και Όμικρον στην κοινότητα. 
Αναφορικά με τις παρενέργειες του εμβολίου μετά από μια περίοδο παρακολούθησης περίπου 26.000 συμμετεχόντων για τουλάχιστον 2 μήνες μετά τον εμβολιασμό, οι συχνότερες ήταν πόνος, ερυθρότητα και ευαισθησία στο σημείο της ένεσης, καταβολή, μυαλγίες, πονοκέφαλος, αρθραλγίες, ναυτία/έμετος και εμπύρετο.

Η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα αποτελούν σπάνιες παρενέργειες και παρατηρήθηκαν εντός των πρώτων 10 ημερών από τον εμβολιασμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: