ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

Καιρός: Σφοδρές καταιγίδες στην Αττική: Απεγκλωβίστηκαν οδηγοί – Πού θα είναι έντονα τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες


 

Πλημμύρισαν οι δρόμοι από την ξαφνική νεροποντή - Εγκλωβίστηκαν οδηγοί στη λεωφόρο Σταμάτας και απομακρύνθηκαν με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής - Ενας αγνοούμενος στην Εύβοια

Ραγδαία είναι η επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς σε πολλές περιοχές της χώρας εκδηλώνονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Ενας αγνοούμενος και πολλά προβλήματα είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός της κακοκαιρίας.

Η κακοκαιρία έπληξε το βράδυ της Τετάρτης και την Αττική, καθώς εκδηλώθηκαν καταιγίδες σε Μαρούσι, Ηλιούπολη, Ίλιον, Μενίδι, Ραφήνα, Λυκόβρυση και Περιστέρι.

Μέχρι το πρωί της Πέμπτης, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί 157 κλήσεις στην Αττική, αλλά και στην Κ. Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου επίσης σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις.

Στην Περιφέρεια Αττικής η Πυροσβεστική δέχθηκε 133 κλήσεις και συγκεκριμένα:

  • 11  κλήσεις για αντλήσεις υδάτων
  • 94  κλήσεις για κοπές δέντρων
  • 27 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων
  • 1 κλήση για απεγκλωβισμό 5 οχημάτων λόγω υψηλής στάθμης υδάτων.

Στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας 12 κλήσεις για κοπές δέντρων. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 12 κλήσεις και συγκεκριμένα:

  • 9  κλήσεις για κοπές δέντρων και
  • 3 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένου

Οι Πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν, κυρίως στην Αττική όπου το καιρικό φαινόμενο εκδηλώθηκε τις τελευταίες ώρες.

Επεσαν δέντρα

Στα Βόρεια Προάστια, με το πρώτο φως της ημέρας συνεργεία των Δήμων αλλά και οχήματα της πυροσβεστικής κόβουν δέντρα και απομακρύνουν αντικείμενα που παρέσυραν οι ισχυροί άνεμοι, ενώ στην Κηφισιά ένας πλάτανος έπεσε στην οδό Κολοκοτρώνη με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία.

Παρόμοια είναι η εικόνα στο Μαρούσι, την Αγία Παρασκευή και την Γλυφάδα όπου τα πεσμένα δέντρα από τον αέρα έχουν φράξει δρόμους και έχουν προκαλέσει ζημίες σε σταθμευμένα αυτοκίνητα και σπίτια.

Επίσης, πολλές περιοχές αντιμετώπισαν και προβλήματα με την ηλεκτροδότηση. Συγκεκριμένα διακοπές ρεύματος καταγράφηκαν σε περιοχές της Βόρειας Αττικής, στους πρόποδες της Πάρνηθας και της Πεντέλης.

Απεγκλωβισμός οδηγών

Η Πυροσβεστική προχώρησε το βράδυ στον απεγκλωβισμό 5 οδηγών που είχαν ακινητοποιηθεί με τα οχήματά τους στη Λεωφόρο Σταμάτα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Πυροσβεστική στη Λεωφόρο Σταμάτα στο ύψος της 25ης Μαρτίου είχαν ακινητοποιηθεί 5 οχήματα λόγω υψηλής στάθμης των υδάτων.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έσπευσαν στο σημείο βοήθησαν τους οδηγούς να βγουν από τα οχήματά τους.

Ενας αγνοούμενος στην Εύβοια

Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει στην Εύβοια για έναν άνδρα που αγνοείται στη Δίρφυ εν μέσω σφοδρής βροχόπτωσης.

Ο άνδρας κάλεσε το βράδυ της Τετάρτης τις Αρχές και δήλωσε ότι έχει χαθεί στο δάσος. Στη συνέχεια η επικοινωνία με τον άνδρα χάθηκε. Άμεσα κινητοποιήθηκαν 10 πυροσβέστες με τρία οχήματα από τη Χαλκίδα προκειμένου να τον εντοπίσουν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο άνδρας είναι περιπατητής, ο οποίος πήγαινε στο καταφύγιο και αποπροσανατολίστηκε.

H πρόσβαση στην περιοχή είναι δύσκολη και υπάρχει έντονη βροχόπτωση, ενώ από το πρωί της Πέμπτης επιχειρεί στις έρευνες και ελικόπτερο της Πυροσβεστικής.

Προβλήματα στον ΗΣΑΠ

Το πρωί της Πέμπτης, προβλήματα παρατηρούνταν στον ΗΣΑΠ όπου η κυκλοφορία των συρμών διεξαγόταν στο τμήμα Ταύρος- Κηφισιά λόγω πτώσης δέντρων στο δίκτυο στο ύψος του Μοσχάτου και της Καλλιθέας. Ωστόσο, λίγο μετά τις 7:00 η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε.

Μικροπροβλήματα κυρίως σε πορθμειακές γραμμές

Μικροπροβλήματα κυρίως σε ορισμένες πορθμειακές γραμμές, έχουν προκαλέσει οι ισχυροί άνεμοι, που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και σύμφωνα με την ΕΜΥ φθάνουν τοπικά στα πελάγη τα 8, πρόσκαιρα στη θάλασσα Κυθήρων έως τα 9 μποφόρ.

Από το μεσημέρι και από τα βόρεια αναμένεται μικρή εξασθένηση. Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελέστηκε το πρωινό δρομολόγιο για Μαρμάρι, ύστερα από απόφαση του πλοιάρχου. Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Φανερωμένη Σαλαμίνας-Πάχη Μεγάρων και Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα.

Κλειστή είναι η γραμμή Ρίο-Αντίρριο.

Με πρακτικό και κατόπιν απόφασης του πλοιάρχου εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Λευκίμμης-Κέρκυρας.

Η πρόγνωση για σήμερα

Σήμερα, Πέμπτη, αναμένονται βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά και νότια, ενώ βελτίωση θα παρατηρηθεί τις μεσημεριανές ώρες.

Θα πνέουν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι βορείων διευθύνσεων στο Αιγαίο, ενώ αισθητή θα είναι η πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη 19 Μαΐου 2022, τοπικά έντονες βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες αναμένονται αρχικά στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Οι καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως πάνω από τη θάλασσα και σε περιοχές της Ανατολικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Χιόνια θα πέσουν έως το ξημέρωμα στα ορεινότερα τμήματα της Κεντρικής Στερεάς και της Βόρειας Πελοποννήσου. Από τις μεσημεριανές ώρες ο καιρός προοδευτικά θα παρουσιάσει βελτίωση σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 4 έως 20 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 7 έως 23, στην Ήπειρο από 9 έως 27, στη Θεσσαλία από 8 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 26 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 14 έως 26 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 13 έως 22 βαθμούς, ενώ στα Δωδεκάνησα οι μέγιστες θα φτάσουν στους 25-26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 6-7 μποφόρ, και τοπικά στην Κρήτη 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις 6-7 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι οι άνεμοι θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν στα 4-5 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Οι καταιγίδες θα εντοπίζονται κυρίως πάνω από τη θάλασσα. Το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί και θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες μόνο τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί με εντάσεις 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 15 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε λίγες νεφώσεις, πυκνότερες τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 22 βαθμούς.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: