ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

Τι ξέρετε για τον μήνα Μάρτιο;

 

Ο Μάρτιος είναι ο πρώτος μήνας της Άνοιξης μιας και περιέχει την Εαρινή ισημερία. Είναι ο τρίτος μήνας του χρόνου, έχει 31 ημέρες και για μας τους Έλληνες είναι ο μήνας που γιορτάζουμε την κήρυξη της επανάστασης του 1821. Μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς οι Έλληνες εξεγέρθηκαν ενάντια στον Τούρκικο ζυγό.

Παρόλο που επίσημα η άνοιξη αρχίζει το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου (με την άφιξη του Ήλιου στο εαρινό ισημερινό σημείο της τροχιάς του στις 20-21 Μαρτίου), εντούτοις ολόκληρος ο Μάρτιος θεωρείται σαν ο πρώτος ανοιξιάτικος μήνας και σηματοδοτεί την αρχή της ανθοφορίας και καρποφορίας της φύσης. Φέτος η εαρινή ισημερία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022.

Ο Μάρτιος είναι ο μήνας που επιστρέφουν τα χελιδόνια, είναι ο μήνας που περιέχει την γιορτή της γυναίκας (8 Μαρτίου), και βέβαια τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Στη δημώδη παράδοση, ο λαός μας έχει δώσει στον Μάρτιο διάφορες ονομασίες που σχετίζονται κυρίως με τις ασταθείς καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη διάρκειά του. Γι’ αυτό είναι γνωστός ως Κλαψομάρτης, αλλά και Πεντάγνωμος:Martios «Ο Μάρτης ο Πεντάγνωμος, πέντε φορές εχιόνισε και πάλι το μετάνιωσε πως δεν εξαναχιόνισε», και «Μάρτης, γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης», και «Κάλιο Μάρτης στις γωνιές, παρά Μάρτης στις αυλές».Παρ’ όλα αυτά ο Μάρτης θεωρείται ο καταλληλότερος μήνας για φύτεμα δένδρων και γι’ αυτό ονομάζεται και Φυτευτής.

Από Μάρτη καλοκαίρι, κι’ από Αύγουστο χειμώνα

Φέτος η Τελευταία Κυριακή της Αποκριάς είναι 6 Μαρτίου, Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου – βάλε και την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 8 Μαρτίου – φτάχνουμε ένα ωραιότατο 4ημερο!

Επίσης φέτος, η τελετή απονομής των Oscar θα γίνει την Κυριακή 27 Μαρτίου.


Το βραχιολάκι του Μαρτίου είναι ένα παμπάλαιο έθιμο με βαλκανική καταγωγή. Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου οι μύστες έδεναν μια κλωστή, την Κρόκη, στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτό το έθιμο, την 1η του Μάρτη, οι μητέρες φορούν στον καρπό του χεριού των παιδιών τους ένα βραχιολάκι, φτιαγμένο από στριμμένη άσπρη και κόκκινη κλωστή, (τον Μάρτη ή Μαρτιά), για να τα προστατεύει από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης, που είναι ιδιαίτερα βλαβερός, σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες. Προφυλάσσει επίσης, όπως πιστεύεται, από τα κουνούπια και τους ψύλλους και ακόμα απομακρύνει τις αρρώστιες και άλλα κακά. Το βραχιολάκι το φτιάχνουν την τελευταία μέρα του Φλεβάρη και το φορούν την πρώτη μέρα του Μάρτη, πριν βγουν από το σπίτι. Σε μερικές περιοχές ο Μάρτης φοριέται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού σαν δαχτυλίδι για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του. Το βραχιολάκι οι άνθρωποι το έβγαζαν την ημέρα της Λαμπρής και το έβαζαν στο αρνί για να μην καεί κατά το ψήσιμο.



Ο Μάρτης περιλαμβάνει επίσης και το κύριο μέρος της νηστείας της μεγάλης τεσσαρακοστής: «Δεν λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή», όπως χαρακτηριστικά λέγεται.




Ο Μάρτης θεωρείται ο καταλληλότερος μήνας για γεωργικές εργασίες αλλά και για φύτεμα δένδρων και γι’ αυτό ονομάζεται και Φυτευτής.


Και για να μην ξεχνιόμαστε – είπαμε, στις 8 Μαρτίου γιορτάζουμε παγκοσμίως την ημέρα της γυναίκας!

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ https://bit.ly/3bqpgeU

Τον Μάρτιο γιορτάζουν οι: Ευδοκία, Παρασκευάς, Παράσχος, Ευθαλία, Κλεόνικος, Γεράσιμος, Αρχέλαος, Ερμής, Θεοφύλαχτος, Ηλιάνα, Λυσίμαχος, Ξάνθος, Σαράντος, Σμαράγδα, Σαβίνα, Λέανδρος, Ματθίλδη, Ιουλιανός, Χριστόδουλος, Αλέξιος, Χρύσανθος, Ευαγγελία, Βαγγέλης, Λήδα κ.α.



Αυτό που δεν ξέρω είναι γιατί ο μήνας Μάρτιος πήρε το όνομα του από τον θεό Άρη – τον θεό του πολέμου – που μπορεί στα λατινικά λέγεται Mars (March), αλλά για ποιο λόγο τον ονόμασαν έτσι;


Μια αριστουργηματική ταπισερί για το μήνα Μάρτιο που κατασκευάστηκε μετά από παραγγελία του τότε κυβερνήτη του Μιλάνου, και σήμερα διατηρείται στο Castello Sforzesco στο Μιλάνο. Είναι μια από τις 12 ταπισερί, που εικονογραφουν τον κάθε μήνα.


Επίσης μην ξεχνάμε ότι κάποιους αιώνες πριν ο Μάρτιος ήταν η αρχή του έτους.


Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: