ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ








Σαν σήμερα το 1756 γεννιέται ο ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της "Πρώτης Σχολής της Βιέννης", ο Αμαντέους Μότσαρτ!

Ο Αμαντέους Μότσαρτ γεννήθηκε σαν σήμερα το 1756 στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Την επόμενη ημέρα βαπτίστηκε και έλαβε το βαπτιστικό του όνομα, που ήταν Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart.

Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, λοιπόν, προερχόταν από οικογένεια η οποία σχετιζόταν με τη μουσική. Ο πατέρας του ήταν αναπληρωτής διευθυντής της ορχήστρας στην αυλή του Αρχιεπισκόπου του Σάλτσμπουργκ, μέτριος συνθέτης και έμπειρος δάσκαλος. Μάλιστα, τη χρονιά που γεννήθηκε ο Μότσαρτ, ο πατέρας του εξέδωσε ένα εγχειρίδιο για βιολί υπό τον τίτλο «Versuch einer gründlichen Violinschule», το οποίο γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία.

Ακόμη ένα μέλος της οικογένειας που φαίνεται ότι επηρέασε τον Αμαντέους Μότσαρτ στην μουσική, ήταν η αδελφή του, Μαρία Άννα, η οποία ξεκίνησε μαθήματα αρμονίου στην ηλικία των 7 ετών.

 

Ο ίδιος συνέθετε μουσική από την ηλικία των 5 παίζοντας τα τραγούδια του στον πατέρα του. Ο Αμαντέους Μότσαρτ ήταν προικισμένος με πολλές ικανότητες, αφού έπαιζε εξαιρετικά πιάνο από την ηλικία των τριών και επιπλέον, γνώριζε να παίζει εξαιρετικά όργανο και βιολί. Παράλληλα, είχε την ικανότητα να αποστηθίζει πληθώρα συνθέσεων με μεγάλη ευκολία. Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η ικανότητά του να αυτοσχεδιάζει πάνω σε ένα μουσικό θέμα χωρίς προετοιμασία.

Από μικρή ηλικία ο ίδιος περιόδευσε σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις που άκμαζαν πολιτισμικά εκείνη την περίοδο, όπως το Μόναχο, το Παρίσι και το Λονδίνο. Η πρώτη του περιοδεία έγινε μαζί με την αδερφή του, όταν εκείνος ήταν ακόμη 6 ετών και εκείνη 11 και στέφθηκε με επιτυχία, αφού ο Αμαντέους Μότσαρτ θεωρήθηκε “παιδί θαύμα”. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιοδείας γνώρισε τον επίσης διάσημο συνθέτη κλασικής μουσικής Κρίστιαν Μπαχ, το έργο του οποίου άσκησε μεγάλη επιρροή στον Μότσαρτ.

Σημαντικός σταθμός στην ζωή του Μότσαρτ αποτέλεσε η περιοδεία του στην Ιταλία, η οποία ήταν η πρώτη την οποία έκανε χωρίς την αδερφή του, αλλά με την παρουσία του πατέρα του. Ακολούθησαν πολλές ακόμη συνθέσεις φτάνοντας ίσως στη σημαντικότερη περίοδο της ζωής του Αμαντέους Μότσαρτ, που ήταν η παραμονή του στην Βιέννη.

Κατά την διάρκεια των τελευταίων 10 χρόνων της ζωής, που παρέμεινε στην Βιέννη, κατάφερε να συνθέσει περίπου τα μισά έργα του. Εκεί έγραψε το έργο – κλειδί για την αποδοχή του από την αυτοκρατορική Αυλή που ήταν Η απαγωγή από το σεράι (Ιούλιος 1782). Το ίδιο έτος νυμφεύθηκε την αδελφή της παιδικής του αγάπης Αλοϋσία. Αυτό βέβαια του δεν βελτίωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τον πατέρα του, οι οποίες είχαν ταραχθεί λόγω μίας παλαιότερης έντονης αντιδικίας του Αμαντέους Μότσαρτ με τον Αρχιεπίσκοπο του Σλατσμπουργκ.

Ο Αμαντέους Μότσαρτ πέθανε στις στις 5 Δεκεμβρίου του 1791 σε ηλικία μόλις 35 ετών στην Βιέννη. Ο ίδιος αν και άφησε τεράστια περιουσία στον κόσμο της μουσικής, πέθανε φτωχικά και κηδεύτηκε με δημόσιες δαπάνες σε μαζικό κοιμητήριο. Ο τάφος του δεν βρέθηκε ποτέ επισήμως και για αυτό το λόγο ο επίσημος τάφος στην πτέρυγα των τιμώμενων προσώπων του κεντρικού νεκροταφείου της Βιέννης είναι κενός.Η αιτία θανάτου του είναι αμφιλεγόμενη, αφού κάποιοι υποστηρίζουν ότι δηλητηριάστηκε από τον αντίπαλό του Αντόνιο Σαλιέρι, ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία παρασιτική μόλυνση. Γενικότερα έχουν ειπωθεί πολλές διαφορετικές και διφορούμενες απόψεις επί του θέματος, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αμαντέους Μότσαρτ πέθανε επί τω έργω προσπαθώντας να ολοκληρώσει το έργο του “Ρέκβιεμ”.
Κλείνοντας, καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής του δημιούργησε περίπου 600 έργα διαφόρων ειδών, η πλειονότητα των οποίων θεωρούνται αριστουργήματα. Πολλά από τα έργα του έχουν απίστευτες δυνατότητες- σχεδόν μαγικές. Για παράδειγμα είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι η ακρόαση της μουσικής του Μότσαρτ κατά την βρεφική και παιδική ηλικία βοηθάει στην ανάπτυξη της νοημοσύνης των παιδιών και των βρεφών.

Παρόλα αυτά ο Αμαντέους Μότσαρτ δεν έλαβε την αντίστοιχη οικονομική ανταπόκριση που άξιζε, πεθαίνοντας αρκετά φτωχικά όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια: