ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

Μετρό Θεσσαλονίκης: Έκπληκτοι με τα νέα αρχαιολογικά ευρήματα που ανατρέπουν τα δεδομένα

 

Ευρήματα που παραπέμπουν στα ρωμαϊκά χρόνια αποκαλύπτονται στον σταθμό της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, καθώς συνεχίζεται η απόσταση των αρχαιοτήτων. Στις αρχές Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η απόσπαση της κεντρικής λεωφόρου Decumanus maximus – Μέση Οδός για τους Βυζαντινούς -, η οποία διέσχιζε την καρδιά της Θεσσαλονίκης τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ενώ οι ανασκαφές θα συνεχιστούν ως το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως νέα, εντυπωσιακά ευρήματα, μεταξύ αυτών ρωμαϊκούς αγωγούς ύδρευσης, γεγονός που πηγαίνει ακόμη πιο πίσω την χρονολόγηση της σημερινής Εγνατίας οδού.
Επιπλέον, έχει βρεθεί ένα ωραίο δάπεδο βυζαντινής εποχής, πλήθος νομισμάτων, αλλά και τμήματα της αρχαίας τοιχοποιίας. Ταυτόχρονα συνεχίζεται η ανασκαφή σε βαθύτερα στρώματα και δεν αποκλείεται να έρθουν στο φως ευρήματα ακόμη παλαιότερα, της ελληνιστικής εποχής.

Πληροφορίες του voria.gr, αναφέρουν ότι τα νέα ευρήματα ενισχύουν τη γνώση των αρχαιολόγων με στοιχεία για την πολεοδομία και την τεχνολογία της βυζαντινής -κυρίως- εποχής, ενώ μελετώνται οι ρωμαϊκοί αγωγοί και τα νομίσματα παλαιότερων εποχών.

Η απόσπαση των αρχαιοτήτων συνεχίζεται με μεγάλη προσοχή και αυτές τις μέρες απομακρύνονται τμήματα λασπόχτιστης τοιχοποιίας, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα, λόγω των σαθρών υλικών κατασκευής και για το λόγο αυτό λαμβάνονται επιπλέον μέτρα ακαμψίας στις άκρες των σκαμμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι χθες (19-01-2022) εκδόθηκε η απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία θα συνεχιστούν οι εργασίες για την απόσπαση των αρχαιοτήτων. Στην απόφαση αναφέρεται ότι ανάλογες μεταφορές έχουν γίνει και κατά το παρελθόν, όπως αυτή που αφορά σε τμήμα των ίδιων αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου, που έχει ήδη μεταφερθεί κατ’ εφαρμογή υπουργικής απόφασης του έτους 2017, η νομιμότητα της οποίας δεν έχει αμφισβητηθεί.

Οι αρχαιότητες που αποσπώνται μεταφέρονται σε ειδικό χώρο, όπου φυλάσσονται και άλλα ευρήματα των ανασκαφών του μετρό, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, όπου θα συντηρηθούν και θα επιστρέψουν για την επανατοποθέτησή τους, σε ποσοστό άνω το 90%.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: