ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

Γιατί το ρωσικό αέριο δεν φτάνει στην Ευρώπη

 

Επιτείνοντας την ενεργειακή κρίση και τις ανησυχίες για τις τιμές, η ροή φυσικού αερίου στον αγωγό Yamal-Europe ακολουθεί για έκτη διαδοχική ημέρα αντίστροφη πορεία στέλνοντας το αέριο πίσω στην Πολωνία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής εταιρείας δικτύου Gascade, οι ροές στο σημείο μέτρησης Mallnow στα γερμανο-πολωνικά σύνορα πήγαιναν ανατολικά προς την Πολωνία με ωριαία ένταση σχεδόν 1,2 εκατομμυρίων κιλοβατώρες (kWh/h) την Κυριακή και αναμενόταν να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η Gascade ανήκει στη WIGA, μια κοινοπραξία της Gazprom και της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου Wintershall DEA Η Wintershall DEA είναι συνιδιοκτήτρια του γερμανικού ομίλου χημικών BASF και της ρωσικής LetterOne.

Η Ρωσία αυτή την εβδομάδα είπε ότι η αντιστροφή της ροής δεν ήταν πολιτική κίνηση, αν και συμπίπτει με την αύξηση των εντάσεων μεταξύ Μόσχας και Δύσης για την Ουκρανία και έχει ωθήσει τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά ρεκόρ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Γερμανία μεταπωλούσε ρωσικό αέριο στην Πολωνία και την Ουκρανία αντί να ανακουφίσει την υπερθερμανθείσα αγορά, ρίχνοντας την ευθύνη για την αντιστροφή και την εκτόξευση των τιμών στους Γερμανούς εισαγωγείς φυσικού αερίου.

Τα στοιχεία από τη σλοβακική εταιρεία εκμετάλλευσης αγωγών Eustream έδειξαν ότι οι ονομασίες χωρητικότητας για τις ροές ρωσικού φυσικού αερίου της Κυριακής από την Ουκρανία στη Σλοβακία μέσω του συνοριακού σημείου Velke Kapusany ήταν 739.826 μεγαβατώρες (MWh), ελαφρώς χαμηλότερες από τις 747.031 MWh του Σαββάτου και κάτω από τα επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: