10 Δεκεμβρίου: Η ταυτότητα της ημέρας
Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας
- 1520 – Ο Μαρτίνος Λούθηρος καίει δημόσια στη Βιτεμβέργη το δικό του αντίγραφο της παπικής βούλας Exsurge Domine.
- 1684 – Ο Έντμουντ Χάλλεϋ αναγνώσκει στη Βασιλική Εταιρεία το έγγραφο De motu corporum in gyrum του Ισαάκ Νεύτωνα, το οποίο βασίστηκε στο Νόμο αστρικών περιφορών του Γιοχάνες Κέπλερ.
- 1817 – Το Μισισίπι γίνεται η 20η Πολιτεία των Η.Π.Α.
- 1861 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: το Κεντάκι γίνεται η 13η Πολιτεία των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής.
- 1868 – Τοποθετούνται έξω από τα Ανάκτορα του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο οι πρώτοι φωτεινοί σηματοδότες.
- 1884 – Εκδίδονται οι Περιπέτειες του Χώκλμπερι Φιν του Μαρκ Τουαίην.
- 1893 – Σήμερα κανείς δεν έχει το θάρρος να μιλήσει καθαρά. Τότε όμως ο Χαρίλαος Τρικούπης “πιστώνεται” στη Βουλή των Ελλήνων την ιστορική φράση:
“Δυστυχώς επτωχεύσαμεν”
- 1900 – Υπογράφεται από τον Ύπατο αρμοστή της Κρητικής πολιτείας Πρίγκιπα Γεώργιο ο νόμος 265 με τον οποίο ιδρύεται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
- 1901 – Απονέμονται τα πρώτα Βραβεία Νόμπελ.
- 1941 – Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μάχη των Φιλιππίνων.
- 1948 – Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψηφίζει την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
- 1960 – Εγκαινιάζεται η Διεθνής Έκθεση Κινηματογράφου στο Ζάππειο μέγαρο.
- 1963 – Απονέμεται στον Γιώργο Σεφέρη το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
“Κανείς άλλος δεν στάθηκε τόσο ικανός ν’ ανιχνεύσει, να βρει και να κινήσει τα νήματα της ζωντανής ελληνικής παράδοσης όσο αυτός… Καλλιέργησε το αίσθημα της ευθύνης και κράτησε ψηλά τη σημαία της ελεύθερης συνείδησης, που τόσο την έχουν ανάγκη, σήμερα προπάντων, οι νέοι”. Οδυσσέας Ελύτης (για τον Γιώργο Σεφέρη)
- 2003 – Ο Ολυμπιακός Πειραιώς χάνει 7-0 από την Γιουβέντους στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων του Champions League στην μεγαλύτερη σε έκταση ήττα ελληνικής ομάδας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
- 2016 – Διπλή επίθεση στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης στοιχίζει τη ζωή σε 44 ανθρώπους και τραυματίζει περίπου 100 ακόμη. Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά ανατινάσσεται κοντά στο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK)
Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας
- 1824 – Τζορτζ ΜακΝτόναλντ, Σκωτσέζος συγγραφέας
- 1830 – Έμιλι Ντίκινσον: Η Emily Elizabeth Dickinson, ήταν Αμερικανίδα ποιήτρια που αναγνωρίστηκε μετά θάνατο και μαζί με τον Walt Whitman, από τους πιο αναγνωρισμένους και αντιπροσωπευτικούς Αμερικανούς ποιητές του 19ου αιώνα. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της μένοντας αποκλεισμένη στο σπίτι των γονιών της και ολόκληρη η εργογραφία της παρέμεινε ανέκδοτη και κρυμμένη μέχρι και το θάνατό της. Εξαίρεση αποτέλεσαν μονάχα πέντε ποιήματα, από τα οποία τρία δημοσιεύτηκαν ανώνυμα και ένα εν αγνοία της ίδιας της ποιήτριας. Διαβάστε τα πάντα αναλυτικά στο άρθρο, «Αναγνώριση μετά θάνατον»: https://bit.ly/2PnIoho
“Οι φίλοι μου είναι η περιουσία μου” Emily Dickinson
- 1870 – Άντολφ Λως, Αυστριακός αρχιτέκτονας
- 1909 – Ερμής Παν, Αμερικανός χορευτής και χορογράφος. Διαβάστε το άρθρο, «Ο πρώτος Έλληνας που πήρε Oscar»… https://bit.ly/2rrYs9H
- 1920 – Θανάσης Σκορδαλός, Έλληνας μουσικός
- 1923 – Χόρχε Σεμπρούν, Ισπανός συγγραφέας
- 1926 – Γιώργος Ιωάννου, Έλληνας ζωγράφος
- 1928 – Τζων Κολίκος, Καναδός ηθοποιός
- 1930 – Θόδωρος Έξαρχος, Έλληνας ηθοποιός
- 1933 – Μάκο Ιβαμάτσου, Ιάπωνας ηθοποιός
- 1948 – Ντούσαν Μπάγεβιτς, Γιουγκοσλάβος ποδοσφαιριστής και προπονητής
- 1953 – Ανδρέας Βγενόπουλος, Έλληνας επιχειρηματίας
- 1957 – Μάικλ Κλαρκ Ντάνκαν, Αμερικανός ηθοποιός
- 1957 – Πρεμ Ραβάτ, Ινδός πνευματικός ηγέτης
Οι Θ α ν α τ ο ι της ημέρας
- 1198 – Αβερρόης, Άραβας φιλόσοφος
- 1396 – Ελένη Καντακουζηνή, Βυζαντινή αυτοκράτειρα
- 1475 – Πάολο Ουτσέλλο, Ιταλός ζωγράφος
- 1618 – Τζούλιο Κατσίνι, Ιταλός συνθέτης
- 1865 – Λεοπόλδος Α’, βασιλιάς του Βελγίου
- 1896 – Άλφρεντ Νομπέλ, Σουηδός χημικός και μηχανικός
- 1909 – Κόκκινο Σύννεφο, Ινδιάνος αρχηγός
- 1911 – Τζόζεφ Ντάλτον Χούκερ, Άγγλος βοτανολόγος
- 1928 – Τσαρλς Μάκιντος, Σκωτσέζος αρχιτέκτονας
- 1936 – Λουίτζι Πιραντέλλο: Ο Luigi Pirandello, ήταν Ιταλός δραματουργός, μυθιστοριογράφος και δοκιμιογράφος, στον οποίο απονεμήθηκε το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1934. Γεννήθηκε στην Σικελία, στον αρχαίο Ακράγαντα και ο ίδιος έλεγε πως ήταν ελληνικής καταγωγής και πως το επίθετό του είναι παραφθορά του ελληνικού Πυράγγελος. Προερχόταν από αστική οικογένεια και αρχικά, ήθελε να ακολουθήσει σταδιοδρομία φιλολόγου και διαλεκτολόγου. Τα πρώτα του δημοσιεύματα είναι μικροί τόμοι λυρικών ποιημάτων που κλίνουν προς την ευαισθησία του λυκόφωτος και του ρομαντισμού. Σπούδασε φιλολογία στο Παρίσι και στη Βόννη και δίδαξε ως καθηγητής της ιταλικής φιλολογίας στο ανώτατο ινστιτούτο της ιταλικής πρωτεύουσας. Έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με το μυθιστόρημά του “Ο μακαρίτης Ματθαίος Πασκάλ”. Εκείνο όμως που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό ήταν το θεατρικό του έργο. Το πρώτο μέρος του συνολικού θεατρικού του έργου ο Πιραντέλο το έγραψε σε μια ιδιαίτερα οδυνηρή εποχή γι’ αυτόν, εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του και της διανοητικής αρρώστιας της συζύγου του. Από τα πολλά έργα του Πιραντέλο αναφέρουμε τα: Όταν ήμουν τρελός, Όπως με θέλεις, Να ντύσουμε τους γυμνούς, Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα, Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, Απόψε αυτοσχεδιαζουμε.
“Είμαι από την Σικελία, δηλαδή την Μεγάλη Ελλάδα και υπάρχει ακόμη πολύ από την Ελλάδα στην Σικελία. Εξ’ άλλου είμαι και ο ίδιος εγώ Ελληνικής καταγωγής. Ναι, ναι μην εκπλήσσεσθε. Το οικογενειακό μου όνομα είναι Πυράγγελος.” Luigi Pirandello
- 1968 – Καρλ Μπαρθ, Ελβετός θεολόγος
- 1978 – Εντ Γουντ, Αμερικανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός
- 2006 – Αουγούστο Πινοσέτ, Χιλιανός στρατηγός και πολιτικός
- 2011 – Σώτια Τσώτου, Ελληνίδα στιχουργός
- 2012 – Άλκης Αλκαίος, Έλληνας ποιητής και στιχουργός
Δεν υπάρχουν σχόλια: