ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

Το πιο παλιό τραγούδι στον κόσμο γράφτηκε πριν 3.400 χρόνια και ήρθε η ώρα να το ακούσετε

 

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιο είναι το αρχαιότερο μουσικό κομμάτι στον κόσμο;

Μια ομάδα Γάλλων αρχαιολόγων στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ανακάλυψε στην αρχαία συριακή πόλη της Ugarit, ένα πλήθος από πήλινες πινακίδες που σχετίζονταν με τη μουσική, ταξιδεύοντάς μας πίσω στον 14ο αιώνα π.Χ. 

Για την ακρίβεια, πριν 3.400 χρόνια γράφτηκε ο αρχαιότερος μουσικός ύμνος, ο οποίος ήταν χαραγμένος επάνω σε μία από τις πινακίδες που βρέθηκαν. Σήμερα αποτελεί το πιο παλιό διατηρημένο άσμα στον κόσμο, που συνοδεύεται από νότες και μπορείτε να πάρετε μια γεύση παρακάτω. 


Η καθηγήτρια της Ασσυριολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια και επιμελήτρια του Μουσείου Ανθρωπολογίας του Berkeley, Dr. Anne Draffkorn Kilmer, αφιέρωσε 15 χρόνια, προσπαθώντας να «μεταφράσει» ηχητικά το συγκεκριμένο κομμάτι και τελικά το 1972, κατάφερε να αναπτύξει μια ερμηνεία του άσματος σύμφωνα με τη μελέτη της σημειογραφίας. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το συγκεκριμένο εύρημα, πέρα από το γεγονός ότι είναι πολύ σημαντικό γιατί αποδεικνύει ότι η αρμονία ήταν γνωστή πολύ πιο πριν από ό,τι πιστεύαμε, αναδιαμορφώνει παράλληλα ολόκληρη τη θεωρία και όσα ήταν γνωστά για την προέλευση και τις ρίζες της σημερινής δυτικής μουσικής. 

Η αρμονία λοιπόν υπήρχε από πάντα και η ψηφιακή εκδοχή, στην οποία μπορεί κανείς να ακούσει το κομμάτι, εστιάζει στην ιδέα της μελωδίας και της σύνθεσης, αλλά και της αρμονίας ολόκληρου του αρχαίου πολιτισμού. 

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: