ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

Αμερικανός διοικητής συναντήθηκε με τον ηγέτη των Κούρδων της Συρίας και υποσχέθηκε υποστήριξη

 


Ο στρατηγός Φρανκ ΜακΚένζι, διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM), στις 10 του Σεπτέμβρη πραγματοποίησε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών με τον διοικητή των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF), Μαζλούμ Αμπντί "Κομπάνι" κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην βορειοανατολική Συρία, έγραψε ο κουρδικός ιστότοπος Medya News στις 14 Σεπτεμβρίου.

Το θέμα της συνάντησης ήταν η στάση των ΗΠΑ σχετικά με την Αυτόνομη Διοίκηση της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (AANES), γνωστή και ως Ροζάβα, και τις επιπτώσεις της αποχώρησης των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν στην περιοχή.

Η συνεργασία και η υποστήριξη των ΗΠΑ με το SDF θα συνεχιστεί, είπε ο ΜακΚένζι στον Αμπντί (το πραγματικό επώνυμο του Μαζλούμ), σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο Medya News υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο ΜακΚένζι είπε ότι το SDF και ο αφγανικός στρατός δεν μοιάζουν σε καμία περίπτωση καθώς το SDF έχει οργανωθεί αποτελεσματικά και είναι σε θέση να αντισταθεί σε κάθε μορφής επίθεση, ανέφεραν οι πηγές στο Medya News.

Ο Αμερικανός στρατηγός εξέφρασε την άποψή του ότι η πολιτική δομή και το περιβάλλον στη Βόρειοανατολική Συρία δεν μπορούν να αξιολογηθούν στο ίδιο πλαίσιο με το Αφγανιστάν.

Ο ΜακΚένζι είπε περαιτέρω ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να παραμείνουν στη βορειοανατολική Συρία "για να συνεχίσουν την επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των αμερικανικών δυνάμεων και του SDF στον αγώνα κατά του ISIS". Είπε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα κοιτάσματα πετρελαίου στη ΒΑ Συρία, ώστε να μην πέσουν στα χέρια του ISIS που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο για έσοδα. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα παράσχουν υποστήριξη με προσπάθειες ανοικοδόμησης και είναι πλήρως δεσμευμένες με μια σειρά έργων ήδη, με περισσότερα να έπονται.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία διαβεβαίωσε τον "Κομπάνι" ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν "για να διασφαλίσουν ότι η AANES θα εκπροσωπείται σε οποιεσδήποτε μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με το μέλλον της Συρίας".

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη στρατιωτική τους συνεργασία με το SDF υπό τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά την πολιορκία του "Κομπάνι" από τους τζιχαντιστές του ISIS το 2014. Τον Οκτώβριο του 2019, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ Ντόναλντ διέταξε τα αμερικανικά στρατεύματα να αποσυρθούν από το βόρειο τμήμα της Συρίας, ανοίγοντας το δρόμο στην Τουρκία να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή. Υπό τη νέα κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι "επανεξετάζουν" την κατάσταση, με περίπου 900 Αμερικανούς στρατιώτες να βρίσκονται ακόμη στη Βορειοανατολική Συρία.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται το SDF ως τρομοκρατική οργάνωση λόγω των δεσμών του με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), μέσω της ομάδας YPG, την οποία χρησιμοποίησαν ως πρόφαση για τις εισβολές στη Συρία.

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: