ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

10 Ιουλίου: Η ταυτότητα της ημέρας

 


Τα Γ ε γ ο ν ό τ α της ημέρας

  • 1913 – Μετά τη ραγδαία προέλαση του Ελληνικού Στρατού (Ι Μεραρχία) καταλαμβάνονται τα στενά της Κρέσνας μέσα στο βουλγαρικό έδαφος (Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος).
  • 1920 – Οι ελληνικές δυνάμεις (Μεραρχία Σμύρνης) με ραγδαία προέλαση στην Ανατολική Θράκη φτάνουν στην Αρκαδιούπολη.
  • 1921 – Ξεκινούν τα γεγονότα της “Ματωμένης Κυριακής” του Μπέλφαστ, όπου σε διάστημα 4 ημερών 22 άτομα σκοτώθηκαν (τα 16 από αυτά κατά την πρώτη ημέρα των επεισοδίων), 70 τραυματίστηκαν και 200 σπίτια καταστράφηκαν στην πόλη της Βορείου Ιρλανδίας, μετά από συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Ήταν Κυριακή και έμεινε στην ιστορία ως…“Bloody Sunday.
  • 1940 – Κυβέρνηση του Βισύ: 569 μέλη της γαλλικής εθνοσυνέλευσης με την ψήφο τους δίνουν στον στρατάρχη Πεταίν “όλες τις εξουσίες με σκοπό τη δημιουργία νέου συντάγματος”.
  • 1960 – Διεξάγεται ο πρώτος στην ιστορία ποδοσφαιρικός τελικός του Κυπέλλου Εθνών.Σοβιετικοί και Γιουγκοσλάβοι ήταν η δύο μεγάλοι φιναλίστ που αναμετρήθηκαν για την κατάκτηση του τίτλου. Το τρόπαιο κατέκτησαν οι πρώτοι με σκορ 2-1 στην παράταση.
  • Οι Γ ε ν ν ή σ ε ι ς της ημέρας


    • 1871 – Μαρσέλ Προυστ: Ο Marcel Proust, ήταν Γάλλος συγγραφέας, δοκιμιογράφος και κριτικός. Καταγόταν από εύπορη οικογένεια και από μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την λογοτεχνία. Σε ηλικία 9 χρόνων αρρώστησε από άσθμα, πράγμα που σημάδεψε όλη του τη ζωή. Τα έργα του διακατέχονται από την αγάπη του για την εβραϊκής καταγωγής μητέρα του, που τον επηρέασε σημαντικά στη συγγραφή του. Το πρώτο επίσημο έργο του εκδόθηκε το 1896 με πρόλογο του Ανατόλ Φρανς και με τον τίτλο «Οι ηδονές και οι ημέρες». Μετά το θάνατο της μητέρα του ο Προυστ αναζήτησε περισσότερο τη μοναξιά και απομονωμένος από γνωστούς και φίλους άρχισε τη συγγραφή ενός έργου με τον τίτλο «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο» (À la recherche du temps perdu), που αποτελεί ένα από τα καλύτερα λογοτεχνικά έργα του 20ού αιώνα. Αποτελεί ένα είδος αυτοβιογραφίας και περιλαμβάνει επτά τμήματα με τους τίτλους: 1) Από τη μεριά του Σουάν, 2) Στη σκιά των κοριτσιών με τα λουλούδια, 3) Από τη μεριά των Γκερμάν, 4) Σόδομα και Γόμορα, 5) Η αιχμάλωτη, 6) Η χαμένη Αλμπερτίν, 7) Ο χρόνος που ξαναβρέθηκε. Το έργο του μετέφρασε στα Ελληνικά ο Παύλος Ζάννας («Ηριδανός» και «Βιβλιοπωλείο της Εστίας»)

    “Η επιθυμία τα κάνει όλα να ανθίζουν. Η απόκτηση τα κάνει όλα να μαραίνονται και να ξεθωριάζουν.” Marcel Proust


Δεν υπάρχουν σχόλια: