ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

ΜΑΣΤΙΧΑ – Η ΠΙΟ ΩΦΕΛΙΜΗ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

 Παγωμένη μαστίχα λικέρ, το καλύτερο σφηνάκι καλοκαιριού ή το πιο απολαυστικό χωνευτικό μετά από ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο. Αλλά και ως υποβρύχιο μέσα σε ποτήρι με παγωμένο νερό, η μαστίχα είναι ταυτισμένη από τα παιδικά μας χρόνια με το ελληνικό καλοκαίρι!

Σε ολόκληρο ωστόσο τον κόσμο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τη μαστίχα για διάφορους λόγους υγείας. Αν και οι μελέτες σχετικά με τα οφέλη της ήταν γενικά μικρές, φαίνεται ότι βοηθάει ως θεραπεία σε πεπτικές και στοματικές παθήσεις. Τα αντιοξειδωτικά της αποτελέσματα μπορεί επίσης να είναι ευεργετικά για καταστάσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Τα παρακάτω είναι μερικές πιθανές χρήσεις και οφέλη για την υγεία της μαστίχας:

Προστασία της οδοντικής υγείας

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η μαστίχα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των ουλίτιδας. Μετά από 15 λεπτά, οι άνθρωποι που μασούσαν την μαστίχα είχαν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων στο στόμα τους. Τα επίπεδα βακτηρίων ήταν ακόμη χαμηλότερα μετά από 135 λεπτά.

Μια άλλη μελέτη σε 20 φοιτητές οδοντιατρικής διαπίστωσε ότι όσοι μασούσαν μαστίχα είχαν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων στο στόμα τους. Αυτά τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένεια πλάκας και ούλων.

Μείωση του στομαχικού πόνου και της καούρας

Η μαστίχα μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένα πεπτικά προβλήματα. Για παράδειγμα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που χρησιμοποίησαν μαστίχες είχαν βελτίωση σε ορισμένους τύπους δυσπεψίας και πόνο στο στομάχι. Είχαν λιγότερο πόνο στο στομάχι γενικά και λιγότερο πόνο στο στομάχι από άγχος. Ανέφεραν επίσης λιγότερη καούρα.

Οι άνθρωποι στη μελέτη πήραν 350 χιλιοστόγραμμα (mg) μαστίχας τρεις φορές την ημέρα.

Καταπράυνση έλκους στομάχου

Η μαστίχα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία των συμπτωμάτων των ελκών του στομάχου ή των πεπτικών ελκών. Μια παλαιότερη μελέτη σε 38 άτομα διαπίστωσε ότι η μαστίχα μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα των ελκών του στομάχου. Όσοι έλαβαν 1 γραμμάριο μαστίχας την ημέρα ανέφεραν μείωση των συμπτωμάτων του έλκους μετά από 2 εβδομάδες. Τα άτομα που έλαβαν εικονικό φάρμακο δεν ανέφεραν αυτό το όφελος.

Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη 1 g μαστίχας την ημέρα, χωρισμένη σε τρεις δόσεις, μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα που σχετίζονται με έλκη στομάχου.

Βελτίωση της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι η μαστίχα θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει με φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn. Μια ανασκόπηση σημειώνει ότι η μαστίχα βελτίωσε μερικούς δείκτες της νόσου του Crohn σε άτομα που είχαν ενεργή νόσο.

Έλεγχος των επιπέδων χοληστερόλης και σακχάρου στο αίμα

Η υψηλή χοληστερόλη και τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μερικές μικρές μελέτες δείχνουν ότι η μαστίχα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να βελτιώσουν τα επίπεδα και των δύο.

Πιθανή καταπολέμηση του καρκίνου

Κάποιες πρώτες έρευνες δείχνουν ότι το μαστιχέλαιο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ορισμένων τύπων καρκίνου.

Μια μελέτη σε ποντίκια διαπίστωσε ότι το μαστιχέλαιο είχε αντικαρκινική επίδραση στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Μια άλλη μελέτη ποντικών διαπίστωσε ότι το μαστιχέλαιο μπορεί να βοηθήσει με έναν τύπο καρκίνου του πνεύμονα.

Το μαστιχέλαιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θανάτωση ορισμένων τύπων λευκοκυτάρων, σύμφωνα με μια μελέτη. Η μελέτη ανέφερε αποτελέσματα από εργαστηριακές δοκιμές, αλλά οι ερευνητές δεν έχουν δοκιμάσει ακόμη αυτά τα οφέλη στους ανθρώπους.

Η μαστίχα δεν είναι εγκεκριμένη θεραπεία για τον καρκίνο, αλλά μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχει δυναμικό ως συμπλήρωμα καταπολέμησης του καρκίνου. Η συνήθης δόση για αυτό είναι 1 g την ημέρα, χωρισμένη σε τρεις ίσες δόσεις των 330 mg η καθεμία.

Καλοκαιρινό κοκτέιλ με Μαστίχα

Συστατικά

1 κουταλάκι του γλυκού Μαστίχα Χίου (πάστα)

Θρυμματισμένος πάγος

1/4 φλιτζάνι λικέρ Μαστίχα Χίου

2 κουταλιές της σούπας ξηρό βερμούτ

Εκτέλεση

Τοποθετήστε 1 κουταλάκι του γλυκού πάστα Μαστίχας σε ένα ποτήρι μαρτίνι γεμάτο με θρυμματισμένο πάγο.

Ρίξτε το λικέρ Μαστίχα και το βερμούτ σε ένα αναδευτήρα, ανακινήστε 4 φορές και ρίξτε το στο ποτήρι μαρτίνι. Σερβίρετε. Απολαύστε!

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: