Σοβαρές αντιδράσεις από την Ε.Ε για τους χιλιάδες μετανάστες που θέτει σε καθεστώς πρόσφυγα η Ελλάδα...
Οι Γερμανοί θέλουν να μείνουν όλοι στην Ελλάδα και μάλιστα πρότεινε να αναλάβει και τα έξοδα όσων επιστρέψουν από την Γερμανία, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι έτοιμη να δεχθεί ακόμα μια επικίνδυνη συμφωνία.
Εκτός από την περίθαλψη τους το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να πληρώσει και τα έξοδα της στέγασης τους σε ξενοδοχεία, γράφει η κυριακάτικη Welt, επικαλούμενη ανώτατα στελέχη του Υπουργείου Εσωτερικών. Η συγκεκριμένη ομάδα είναι άνθρωποι που έχουν αναγνωριστεί στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και στη συνέχεια έφυγαν από εκεί για να έρθουν στη Γερμανία. Ο αριθμός τους κυμαίνεται γύρω στα 1.000 άτομα κάθε μήνα.
Βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα να μετακινούνται εντός της ΕΕ και να διαμένουν ως και 90 ημέρες το εξάμηνο σε ένα άλλο κράτος-μέλος από αυτό που είναι δηλωμένοι. Επειδή πρόκειται για αναγνωρισμένους πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα, οι αιτήσεις ασύλου που υποβάλλουν στη Γερμανία δεν γίνονται δεκτές. Παρ’ όλα αυτά, οι αρχές δεν μπορούν να τους επαναπροωθήσουν.
Γερμανικά δικαστήρια έχουν επανειλημμένα απαγορεύσει την επιστροφή προσφύγων στην Ελλάδα, επειδή κινδυνεύουν να μην έχουν επαρκή περίθαλψη ή ακόμη και να μείνουν άστεγοι. Η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει πάντως αυτές τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με επίσημα γερμανικά στοιχεία από τις αρχές του 2020 μέχρι σήμερα έχουν επαναπροωθηθεί μόνο …τέσσερις πρόσφυγες από τη Γερμανία στην Ελλάδα.
Δισεκατομμύρια για πρόσφυγες στην Ελλάδα
Η πρόταση του Βερολίνου να αναλάβει τα έξοδα αυτών που μεταφέρονται ξανά στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών, ένα ακόμη μέτρο στήριξης σε διμερές επίπεδο. Από τον Απρίλιο πέρυσι η Γερμανία δέχθηκε στο πλαίσιο ειδικών προγραμμάτων 2.765 πρόσφυγες από την Ελλάδα, δηλαδή περισσότερους απ’ όλα τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ μαζί.
Εκτός αυτού το Βερολίνο παρέχει πρακτική βοήθεια για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Ελλάδα, για παράδειγμα με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας Τεχνικής Βοήθειας (THW) σε έργα που γίνονται στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στα ελληνικά νησιά. Σχεδόν τα δύο τρίτα των υπαλλήλων που στέλνει η ΕΕ για να βοηθήσουν στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου είναι Γερμανοί.
Στο πρόβλημα των δευτερογενών μεταναστευτικών ροών από την Ελλάδα στη Γερμανία επιστρέφει με ένα ακόμη άρθρο η εφημερίδα Die Welt στην κυριακάτικη έκδοσή της. Πρόκειται για μετανάστες που ναι μεν είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές, αλλά κάνουν χρήση βίζας διάρκειας 90 ημερών για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες της ΕΕ, εν προκειμένω στη Γερμανία, όπου και παραμένουν.
“Κάθε μήνα εγκαθίστανται 1000 τέτοιοι άνθρωποι στη Γερμανία χωρίς η Ελλάδα να προσπαθεί να το εμποδίσει αποτελεσματικά” ενημερώνει ο αρθρογράφος τους αναγνώστες της εφημερίδας.
“Τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2.100 υπέβαλαν αίτηση ασύλου στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προσφύγων και Ασύλου, αν και στην Ελλάδα τους έχει αναγνωριστεί καθεστώς προστασίας.
Αλλά εδώ και χρόνια παρατηρείται τάση παράνομης μετεγκατάστασης αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα, οι οποίοι καταθέτουν την ίδια ώρα και αίτηση ασύλου και στη Γερμανία, και στην πλειοψηφία τους παραμένουν στη χώρα, ανεξαρτήτως έκβασης της διαδικασίας. … Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προσφύγων και Ασύλου το 2020 καταμετρήθηκαν 7.200 τέτοιες αιτήσεις ανθρώπων, οι οποίοι είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες από τις ελληνικές αρχές, αλλά δεν επιστρέφουν στην Ελλάδα, ενώ οι αιτήσεις τους καταρχήν μένουν χωρίς επεξεργασία”.
Η εφημερίδα κάνει αναφορά και σε μιαν απόφαση του Διοικητικού Εφετείου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το οποίο απεφάνθη ότι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα μπορούν να παραμείνουν εν πρώτοις στη Γερμανία, γιατί υπάρχει σοβαρή απειλή „απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, καθώς πολλοί δικαιούχοι επικουρικής προστασίας είναι άστεγοι”.
Μάλιστα ο αρθρογράφος επικαλείται φόβους του χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Αλεξάντερ Τρομ, συντονιστή της Χριστιανικής Ένωσης στην Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, ότι πίσω από τη στάση των Ελλήνων κρύβεται μια νέα στρατηγική αναγνώρισης προσφύγων χωρίς εγγύηση ελάχιστης κάλυψης της διαβίωσής τους, επιτρέποντάς τους έτσι να μετακινούνται σε άλλες χώρες. “Η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να πιέσει την Ελλάδα να φροντίσει όπως αρμόζει τους πρόσφυγες, και μέχρις ότου αυτό επιτευχθεί, να απαγορευτεί η μετακίνησή τους εντός της ΕΕ”. ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια: