ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ – ΠΛΑΚΙ

 Φασόλια γίγαντες στο φούρνο - Πλακί 5

Επειδή υπεραγαπάω τα φασόλια γίγαντες, έχω ένα απλό σχέδιο για να τα απολαμβάνω όλο το χρόνο. Το καλοκαίρι τα κάνω γίγαντες σαλάτα και το χειμώνα φτιάχνω γίγαντες στο φούρνο πλακί. Αυτό βέβαια δεν είναι νόμος, αφού ακόμα και με μεγάλες ζέστες, τα φασόλια στο φούρνο τα αναζητάω. Και νομίζω πως δεν είμαι ο μόνος που είναι διατεθιμένος να ανάψει το φούρνο ακόμα και στη μέση του καλοκαιριού, προκειμένου να απολαύσει ένα πιάτο με μελωμένους γίγαντες.

Το μόνο που θα πρέπει οπωσδήποτε να θυμηθείτε είναι να μουλιάσετε τα φασόλια από νωρίς γιατί διαφορετικά δεν θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο Caruso στη δική του συνταγή για φασόλια γίγαντες ακολουθεί τη μέθοδο της περιοχής των Πρεσπών και δεν αλλάζει το νερό του μουλιάσματος κατά το βράσιμο για να μην χαθεί η γεύση τους. Εγώ προτιμώ να τους ξεπλένω καθώς μου φαίνεται πως το τελικό αποτέλεσμα είναι λίγο πιο ελαφρύ.

Για το φαγητό αυτό απαραίτητη κρίνεται η παρουσία ζυμωτού ψωμιού στο τραπέζι, κομμένου σε χοντρές φέτες, αλλά και λίγη φέτα ή ένα κρεμώδες φρέσκο σπιτικό τυρί από γιαούρτι (Λάμπνε). Και δεν το λέω μόνο από θέμα γεύσης. Το λέω γιατί όταν συνδυάζουμε δημητριακά με όσπρια, τότε λαμβάνουμε όλο το φάσμα των απαραίτητων αμινοξέων από το φαγητό μας. Με λίγα λόγια το φαγητό μας γίνεται πιο πλήρες και θρεπτικό.

Φασόλια γίγαντες στο φούρνο - Πλακί 2

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΠΛΑΚΙ

Τα κυρίως υλικά που θα χρειαστείτε είναι:

  • Φασόλια γίγαντες ή φασόλια ελέφαντες (φετινά). Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαύρα φασόλια γίγαντες.
  • Ντομάτα. Είτε πολύ ώριμες φρέσκιες και τοπικές είτε ντοματάκι κονσέρβα (βρίσκω το ντοματάκι κονσέρβα πιο νόστιμο από την συνηθισμένη τριμένη ντομάτα στο κουτάκι).
  • Μαιντανό ή σέλινο.
  • Κρεμμύδι
  • Καρότο τριμμένο
  • Ρίγανη
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Προαιρετικά, μπορείτε να προσθέσετε και λίγη πάπρικα (γλυκιά, καυτερή ή ακόμα και καπνιστή).

ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΕΥΚΟΛΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Οι μελωμένοι γίγαντες στο φούρνο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα φαγητά της Ελλάδας. Για να κάνω τη συνταγή πιο εύκολη επιλέγω να μην μαγειρεύω ξεχωριστά τη σάλτσα, αλλά αφού βράσω τα φασόλια να ρίχνω όλα τα υλικά στο ταψί και να τα ψήνω στο φούρνο. Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε (το αναφέρω και παρακάτω) είναι πως προκειμένου η σάλτσα να ψηθεί σωστά, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα αρκετά μεγάλο ταψί ώστε να έχει μεγάλη επιφάνεια και όλα τα υλικά να ξεροψηθούν και να καραμελώσουν. Με λίγα λόγια, η συνταγή μπορεί να χωριστεί σε τρία μέρη:

  • Μουλιάζετε τα φασόλια.
  • Βράζετε τα φασόλια.
  • Ρίχνετε όλα τα υλικά σε ταψί και ψήνετε στο φούρνο.
Φασόλια γίγαντες στο φούρνο - Πλακί 4

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Ο ΟΡΟΣ “ΠΛΑΚΙ”;

Ο τρόπος μαγειρέματος «πλακί», πήρε την ονομασία του από το πλακερό, ένα πλατύ και ρηχό ταψί (καμιά φορά με καπάκι) που χρησιμοποιούσαν παλιά για μαγείρεμα. Στη μαγειρική ορολογία όταν λέμε πλακί εννοούμε κάτι που έχει μαγειρευτεί σε ευρύ και επίπεδο σκεύος μαζί με λάδι, ντομάτα και καρυκεύματα. Για να μαγειρευτεί σωστά το φαγητό πρέπει ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΡΩΣΗ ώστε τα υγρά να εξατμιστούν πιο γρήγορα (αφού έχουμε μεγαλύτερη επιφάνεια), το φαγητό μας να μείνει με το λάδι του και τα υλικά να καραμελώσουν και να γίνουν πιο γευστικά. Αυτό δηλαδή που λέμε μελωμένο φαγητό.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΔΕΝ ΜΑΛΑΚΩΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ;

Οι κυριότερες αιτίες που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι:

  • Όχι αρκετό μούλιασμα. Λύση: μουλιάστε τα για περισσότερη ώρα.
  • Σκληρό νερό βρασίματος. Λύση: αν το νερό στην περιοχή σας είναι σκληρό, χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό για το βράσιμο ή ακόμα και βρόχινο νερό (αν θεωρείτε πως είναι καθαρό).
  • Βάλατε αλάτι στο νερό. Λύση: μην αλατίζετε τα φασόλια από την αρχή του μαγειρέματος, παρά μόνο αφότου μαλακώσουν.
  • Μπαγιάτικα φασόλια. Λύση: την επόμενη φορά χρησιμοποιήστε φασόλια φετινής παραγωγής.
Φασόλια γίγαντες στο φούρνο - Πλακί 1

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΦΛΟΥΔΙΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΒΡΑΣΙΜΟ

  • Το βράσιμο πρέπει να είναι αργό, ίσα-ίσα που να κοχλάζει.
  • Τα φασόλια να είναι καλής ποιότητας. Δείτε τα μέσα από τη συσκευασία και προσέξτε να μη φαίνονται σπασμένα ή ταλαιπωρημένα.
  • Καλό μούλιασμα, πάνω από 12 ώρες.
  • Αφού μαγειρευτούν μην τα στραγγίσετε κατευθείαν γιατί όταν αφαιρεθεί το νερό όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά, το φλούδι τους στεγνώνει και τραβάει, οπότε ξεφλουδίζουν. Είτε θα τα αφήσετε μέσα στο νερό ώσπου να γίνει χλιαρό, είτε θα προσθέτετε σταδιακά κρύο νερό στην κατσαρόλα και θα το στραγγίζετε λίγο-λίγο μέχρι οι γίγαντες να κρυώσουν.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

  • Βρείτε ένα ταψί αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει τα φασόλια σε μία στρώση. Με αυτόν τον τρόπο θα ψηθούν πιο γρήγορα και πιο ομοιόμορφα.
  • Περιμένετε μέχρι οι γίγαντες να μείνουν με το λάδι τους και να ξεροψηθεί η επιφάνειά τους. Μόνο όταν εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά από τη σάλτσα οι γίγαντες θα καραμελώσουν στην επιφάνειά τους και θα αποκτήσουν γευστική κρούστα. Μόνο τότε θα ψηθούν και όλα τα υλικά της σάλτσας με αποτέλεσμα να μελώσει και να αποκτήσει πιο μεστή γεύση.
  • Μη φοβηθείτε να τους ψήσετε σε υψηλή θερμοκρασία. Ανάψτε το φούρνο στους 200°C σε αντιστάσεις και όχι στον αέρα.
5 from 2 votes
φασόλια γίγαντες πλακί σε πιάτο
Φασόλια γίγαντες στο φούρνο – Πλακί
Προετοιμασία
10 mins
Μαγείρεμα
2 hrs 30 mins
Συνολικός χρόνος
2 hrs 40 mins
 
Απολαύστε τα φασόλια γίγαντες πλακί στο φούρνο. Δείτε πως θα φτιάξετε εύκολα χωρίς πολλή προσπάθεια ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά φαγητά για όλη την οικογένεια.
Course: Κυρίως γεύμα
Κουζίνα: Ελληνική, Μεσογειακή, Νηστίσιμη, Υγιεινή, χορτοφαγική, Χωρίς Γλουτένη
Keyword: γίγαντες, ελέφαντες, πλακί, φασόλια, φούρνου
Μερίδες4
Θερμίδες571 kcal
ΣυγγραφέαςΕυθύμης
Συστατικά
Για τα φασόλια:
  • Μισό κιλό φασόλια γίγαντες
Για τη σάλτσα:
  • 1/4 κούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο ή ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 2 κονσέρβες των 400γρ ντοματάκι πολτοποιημένο στο μπλέντερ
  • 1 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομένο ή το αντίστοιχο σέλινο ή και τα δύο
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά ή πικάντικη κατά προτίμηση
  • 1 κουταλάκι ξερή ρίγανη
  • 2 κούπες νερό ή ζωμό λαχανικών/κοτόπουλου
Οδηγίες
  1. Μουλιάστε τους γίγαντες σε αρκετό νερό τουλάχιστον 12 ώρες πριν τους μαγειρέψετε.
  2. Ξεπλύντε καλά και βάλτε τους σε κατσαρόλα με μπόλικο φρέσκο νερό ώστε να τους σκεπάζει τουλάχιστον 2 δάχτυλα. Ανάψτε το μάτι και μόλις το νερό αρχίσει να βράζει ξαφρίστε τυχόν αφρούς από την επιφάνεια.

    Σκεπάστε με καπάκι και χαμηλώστε τη θερμοκρασία ώστε ίσα που να κοχλάζει το νερό. Βράστε για μία με μιάμιση ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.

  3. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήστε τους για 15 λεπτά (ή και περισσότερο) να ηρεμήσουν. Συμπληρώστε με κρύο νερό από τη βρύση και ξεπλύντε τους μέχρι να έρθουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
  4. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
  5. Στραγγίστε καλά τα φασόλια και μεταφέρετέ α σε μεγάλο ταψί τόσο ώστε να χωράνε σε μία στρώση. Προσθέστε όλα τα υλικά για τη σάλτσα εκτός από το νερό/ζωμό και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε τόσο νερό/ζωμό ώστε να σκεπαστούν.

    Ψήστε στο φούρνο (μεσαία ή κάτω σχάρα) για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να μείνουν μελωμένοι με το λάδι τους. Καλή σας όρεξη!


Δεν υπάρχουν σχόλια: