ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

6 συνταγές για να δροσιστείς μέσα στον καύσωνα!

Το καλοκαίρι είναι για συνταγές που θα σε αναζωογονήσουν και θα σε δροσίσουν μέσα στον καύσωνα. Άνοιξε ανεμιστήρα ή κλιματιστικό, φτιάξε ένα από τα παρακάτω πιάτα και δροσίσου εντός και εκτός!

Ντάκος

Υλικά

6 κριθαρένια παξιμάδια
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
μερικές ελιές ψιλοκομμένες
ρίγανη
τρίμμα φέτας
αλάτι
πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λάδι καλής ποιότητας

Οδηγίες

Ξεφλουδίζεις τις ντομάτες, αφαιρώντας τους σπόρους και τα υγρά τους και τις ψιλοκόβεις. Τις αφήνεις σε σουρωτήρι να στραγγίσουν, αφού τις αλατίσεις ελαφρά.

 

Τις ανακατεύεις με το μαϊντανό και τη ρίγανη και τις απλώνεις πάνω στα παξιμάδια.

Σκορπίζεις τις ελιές και το τυρί και περιχύνεις με ελαιόλαδο. Πασπαλίζεις με πιπέρι χοντροτριμμένο και σερβίρεις αμέσως.

 

Γρανίτα Καρπούζι

Υλικά

600 γρ. σάρκα από πεπόνι και Καρπούζι
6 κουτ. σουπ. Μέλι
1 (χυμός και ξύσμα) Λεμόνι
400 ml καλής ποιότητας αφρώδες λευκό Κρασί

Οδηγίες

Κόψε το καρπούζι και το πεπόνι σε κομμάτια και κάνε τα πουρέ, το ένα ξεχωριστά από το άλλο.

Ανακάτεψε κάθε πουρέ με τη μισή ποσότητα μελιού και το μισό χυμό λεμονιού και το ξύσμα.

Ρίξε κάθε πουρέ σε ένα ρηχό πλαστικό μπολ και βάλτε τον για τρεις ώρες στην κατάψυξη.

Κάθε μισή ώρα απομακρύνεις τους κρυστάλλους από τις άκρες προς το κέντρο. Επανάλαβε μέχρι να παγώσουν εντελώς οι πουρέδες των φρούτων.

Με ένα πιρούνι ανακάτεψε και μοίρασε τους σε ποτήρια σαμπάνιας εναλλάσσοντας τα χρώματα.

Γέμισε τα ποτήρια με κρασί και γαρνίρετε με μια λεπτή φέτα από καρπούζι ή πεπόνι. Σέρβιρε αμέσως παγωμένη.

Γαριδοσαλάτα

Υλικά

1 κιλό γαρίδες
μερικά μαρουλόφυλλα; για το σερβίρισμα
—-Για τη σάλτσα
250 ml μαγιονέζα; ή
salad sauce
2 κουταλιές κέτσαπ
2 σταγόνες ταμπάσκο
1 κουταλιά σάλτσα worcestershire
αλάτι
πιπέρι, άσπρο

Οδηγίες

Βράζεις τις γαρίδες 4′-5′ ή τις γάμπαρες 7′-8′ και τις στραγγίζεις καλά.
Τις αφήνεις να κρυώσουν για λίγο και αφαιρείς τα όστρακά τους. Αφαιρείς
κατόπιν το μαύρο λεπτό εντεράκι από τη ράχη τους και τις αφήνετε στην άκρη.

Ετοιμάζεις τη σάλτσα ως εξής: Σε μπολ ρίχνεις τη μαγιονέζα ή τη salad
sauce και προσθέτεις το κονιάκ, την κέτσαπ, το ταμπάσκο, τη γούστερ σος, το
αλάτι και το άσπρο πιπέρι και χτυπάς το μείγμα με πιρούνι, μέχρις
οτου τα υλικά ομογενοποιηθούν.
Στρώνεις σε γυάλινη σαλατιέρα μερικά μαρουλόφυλλα ή φύλλα σαλάτας
φριζέ και από πάνω βάζεις τις γαρίδες. Περιχύνεις με τη σάλτσα, που
έφτιαξες, και, αν θέλεις, ανακατεύεις. Στη συνέχεια γαρνίρεις με φέτες
λεμονιού, ντομάτας, ροδέλες από αγγούρι ή ραπανάκια και σερβίρεις ως
ορεκτικό ή ελαφρύ κύριο πιάτο.

Μωσαϊκό

Υλικά

1 πακέτο μπισκότα πτι-μπερ
250 γρ. βούτυρο αγελάδος ή ένα πακέτο βιτάμ
1 κούπα κακάο
2 1/2 κούπες ζάχαρη άχνη
1/3 κούπας κονιάκ ή λικέρ Τia Maria
1 κούπα καρύδια (αν θέλετε)

Οδηγίες

Σπάς τα μπισκότα σε κομμάτια και τα βρέχεις με 3-4 κουταλιές γάλα. Ανακατεύεις το κακάο με τη ζάχαρη και τα κοσκινίζεις, ώστε να μην υπάρχουν σβολάκια. Χτυπάς τη ζάχαρη με το κακάο, το βούτυρο αγελάδος και το κονιάκ καλά, ώστε να γίνουν ένα ομοιόμορφο μίγμα σοκολάτας.

Ανακατεύεις τα καρύδια με τα μπισκότα και τα βάζεις στο μίγμα σοκολάτας, να αναμιχθούν καλά.

Τυλίγεις το μίγμα σε λαδόκολα, την οποία αν θέλεις, την έχεις καλύψει με τρούφα σοκολάτας, φτιάχνοντας ένα ρολό. Τέλος, βάζεις το γλυκό στην κατάψυξη και το αφήνεις να κρυώσει.

Σαλάτα σπανάκι, ρόκα, παρμεζάνα, καρύδια

Υλικά

Σπανάκι και ρόκα καθαρισμένα και πλυμένα, τόσα που να γεμίζουν μια σαλατιέρα.
10 ντοματίνια κομμένα στα 2

Μια κούπα φετάκια παρμεζάνας
2 φέτες καπνιστό μπέικον,
ένα φλυτζανάκι καρύδια

Για τη βινεγκρέτ:
o ξύδι balsamiko
o Χυμός από μισό λεμόνι
o Λάδι
o Αλάτι
o 1 κουταλάκι μέλι ή ζάχαρη
o 1 κουταλάκι μουστάρδα

Οδηγίες

Ανακατεύεις στη σαλατιέρα το σπανάκι, τη ρόκα, τα ντοματίνια, τα καρύδια και τα το μπέικον κομμένο σε μικρά κομματάκια
Πασπαλίζεις την παρμεζάνα από πάνω.
Ανακατεύεις τα υλικά της βινεγκρέτ μέχρι να γίνει παχύρρευστη και περιχύνεις τη σαλάτα

Μακαρονάδα light με κοτόπουλο και μπρόκολο

Υλικά

500 γρ. πένες ολικής αλέσεως

1 μπρόκολο μεσαίο

2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο

αλάτι

πιπέρι

θυμάρι

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γ. μπούκοβο

2 σκ. σκόρδο

400 γρ. κρέμα γάλακτος

50 γρ. λιαστή τομάτα

φρέσκια ρίγανη

200 γρ. νιβατό 

Για το σερβίρισμα

θυμάρι

πιπέρι

Οδηγίες

Βάζεις σε δυνατή φωτιά μία κατσαρόλα με νερό να βράσει.
Προσθέτεις αλάτι και ρίχνουμε τα ζυμαρικά να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Θέλουμε τα μακαρόνια μας να είναι al dente.
Κόβεις σε μπουκετάκια το μπρόκολο, τα μεγάλα μπουκετάκια στη μέση. Αφαιρείς τη φλούδα από το κοτσάνι και το κόβουμε σε κυβάκια.
Ρίχνεις τα μπουκετάκια μαζί με τις πένες να βράσουν.
Παράλληλα βάζεις ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
Κόβεις στο ξύλο κοπής τα φιλέτα κοτόπουλο σε κομμάτια 2-3 εκ.
Αλατοπιπερώνεις τα κομμάτια πάνω στο ξύλο κοπής, προσθέτουμε θυμάρι, το ελαιόλαδο και το μπούκοβο.
Ρίχνεις τα κομμάτια κοτόπουλο στο τηγάνι και ανακατεύεις με μία ξύλινη κουτάλα.
Ψιλοκόβεις το σκόρδο και το βάζουμε στο τηγάνι.
Στη συνέχεια, προσθέτεις την κρέμα γάλακτος.
Ψιλοκόβεις τη λιαστή τομάτα και τη βάζουμε στο τηγάνι και βράζεις για 2-3 λεπτά.
Στη συνέχεια, με μία τρυπητή κουτάλα ρίχνεις τις πένες και το μπρόκολο στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: