ΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ ΜΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ

Translate

Νέες απειλές από Άγκυρα: Αποστρατιωτικοποίηση ή αμφισβήτηση νησιών «και όπου πάει», δήλωσε ο Οκτάι

 

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Στην προκλητική ρητορική επιμένει η Άγκυρα, με τον αντιπρόεδρο της ΤουρκίαςΦουάτ Οκτάι, να εγείρει εκ νέου ζήτημα αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών. «Θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους και όπου φτάσει η αμφισβήτηση αυτή», τόνισε.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, ο κ. Οκτάι ανέφερε ότι «για την Τουρκία είναι ιδιαίτερα ενοχλητική η προσέγγιση της Ελλάδας, στο θέμα του επίμονου αιτήματος μας στην “αποστρατιωτικοποίηση” των νησιών, και ότι συμπεριφέρεται με την λογική “αυτά τα νησιά είναι δικά μου και κάνω ό,τι θέλω”». Καταλόγισε, δε, στην Ε.Ε. ότι στέκεται πίσω από αυτήν την προσέγγιση.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας είπε επίσης, αναφερόμενος στην Ελλάδα, ότι «προσπαθεί να κρατήσει στην επικαιρότητα το ζήτημα των 12 μιλίων και να κάνει στους αιθέρες όσα δεν μπορεί να κάνει στις θάλασσες».

«Υπάρχει μια Τουρκία που κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια. Πρώτα η εισβολή, μετά να κρύβονται πίσω από τη Συνθήκη της Λωζάνης. Η Λωζάνη έχει όρο αποστρατιωτικοποίησης. Οι Συνθήκες του 1946 έχουν ίδιους όρους. Είναι βλακεία να θεωρούν πως θα ερμηνεύουν τους όρους των Συνθηκών όπως εκείνοι επιθυμούν και η Τουρκία θα το δέχεται. Η Τουρκία δεν υπάρχει περίπτωση να το αποδεχθεί» συνέχισε ο κ. Οκτάι.

«Η Ελλάδα να συμμαζέψει τα μυαλά της»

«Είναι φανερό τι κάναμε στις αρχές του 1900 με τον αγώνα της ανεξαρτησίας μας όταν πήγαν να κάνουν πράγματα. Τα 100 χρόνια δεν είναι μεγάλο χρονικό διάστημα στην ιστορία των εθνών. Ζήσαμε με την Κύπρο και αυτή είναι πιο πρόσφατη μνήμη» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας και πρόσθεσε:

«Ευελπιστούμε η Ελλάδα σύντομα να βάλει μυαλό, και την προειδοποιούμε μην επηρεαστεί από τους άλλους. Αυτοί είναι που θα την εγκαταλείψουν πρώτοι. Έρχεται από απόσταση 600 χιλιομέτρων και στο Καστελλόριζο, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας σε απόσταση δύο χιλιομέτρων, μιλάει για παραβίαση εναέριου χώρου και με νευρικό τρόπο παραβιάζει τον εναέριο χώρο μας. Η Τουρκία δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοια προσέγγιση».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος κατέληξε λέγοντας: «Τα νησιά θα αποστρατιωτικοποιηθούν, σε διαφορετική περίπτωση θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ως Τουρκία θα το κάνουμε αυτό. Θα το αμφισβητήσουμε.  Κι όπου φτάσει αυτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας. Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα και η Ε.Ε πρέπει να δει αυτό  το λάθος».

Διάβημα στην Άγκυρα για κάθε παραβίαση ή υπερπτήση

Εντολή για διάβημα προς την Αγκυρα κάθε φορά που καταγράφονται παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και όχι μόνον υπερπτήσεις από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη έχει δώσει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να καταγράφεται η αντίδραση της Αθήνας με τρόπο κατανοητό προς όλες τις κατευθύνσεις. Όπως έγραφε στο χθεσινό της φύλλο η «Κ», ο κ. Δένδιας έχει ήδη διαμηνύσει επανειλημμένως τις τελευταίες ημέρες πως τίποτε δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητο και η οδηγία του είναι μια κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αντιμετώπιση τυχόν τεχνικών θεμάτων που θα δημιουργούνται από αυτή τη διαδικασία, η οποία θα πρέπει εκ των πραγμάτων να είναι αυτοματοποιημένη αλλά και ταχύτατη, θα εντατικοποιηθούν οι επαφές ανάμεσα στην πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγκυρα και τις αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ώστε να δίνονται λύσεις χωρίς χρονοτριβή. Προφανώς ο δίαυλος υφίσταται ακόμα και τώρα, ωστόσο η πρωτοβουλία ελήφθη προκειμένου να τυποποιηθεί η διαδικασία.

Η κινητοποίηση του υπουργείου Εξωτερικών είναι ευρύτερη και στοχεύει στην ανάδειξη της μεθοδευμένης τουρκικής προκλητικότητας από όπου και αν αυτή προέρχεται. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται, άλλωστε, η διπλωματική εκστρατεία των χαρτών, οι οποίοι απεικονίζουν με εύληπτο τρόπο την εξέλιξη του τουρκικού επεκτατισμού τα τελευταία 50 χρόνια και αυτή τη στιγμή παρουσιάζονται από ελληνικές αντιπροσωπείες ανά τον κόσμο σε κυβερνήσεις, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς. 

Τους χάρτες αυτούς παρουσίασε και ο ίδιος ο κ. Δένδιας στους συνομιλητές του των τελευταίων εβδομάδων, οι περισσότεροι εκ των οποίων φάνηκε να αντιλαμβάνονται τι περίπου συμβαίνει σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, με υπαιτιότητα της Τουρκίας. 

Η κινητοποίηση στο πλαίσιο της «διπλωματίας των χαρτών», τονίζουν αρμόδιες πηγές, δεν πρόκειται να περιοριστεί σε αυτό το πλαίσιο, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλες κινήσεις. Η Αθήνα δεν πρόκειται να συρθεί, όπως ανέφεραν, σε ανούσια ρητορική αντιπαράθεση, αλλά θα ενημερώνει διαρκώς όλους τους συμμάχους, εταίρους και λοιπούς διεθνείς παράγοντες για τη στάση της Αγκυρας.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: